Γιατί τέτοιος ρατσισμός?

Σκέψεις και ιδέες περιτριγύριζαν το μυαλό μου, ώσπου τελικά πήραν την απόφαση να μπω να γράψω στο πολυαγαπημένο μου μπλογκ.

Αφού ''σκάλωσα'' λίγο κατά την διάρκεια εισαγωγής του κωδικού πρόσβασης στο blogger.com, αφού είχα κάτι αιώνες να μπω με αποτέλεσμα να τον έχω ξεχάσει, συνδέθηκα και ξεκίνησα να κάνω το προσχέδιο του παρακάτω άρθρου με τίτλο
 ''Γιατί τέτοιος ρατσισμός?''. READ MORE...



Εσύ που αυτήν την στιγμή διαβάζεις το άρθρο, κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις μακριά μαλλιά και θα φοράς καθημερινά μαύρα, κολλητά τζιν, μπλούζες με μπάντες και σχετικά κοινωνικά μηνύματα και νιώθεις σκληρά στο πετσί σου τον ρατσισμό από την υπόλοιπη μάζα για αυτό που είσαι. Έλα παραδέξου το. Σίγουρα μια μέρα όταν άραζες με την παρέα σου και φορούσες ακουστικά ακούγοντας Slayer ή Kreator ή οτιδήποτε, σίγουρα κάποιος θα πετάχτηκε και θα είπε: ''Κλείσε τις μαλακίες ή τουλάχιστον χαμήλωσέ το για να μην το ακούμε κι εμείς!''Δεν είμαι της άποψής πως μόνο το δικό μου αγαπημένο μουσικό ιδίωμα είναι το καλύτερο. Τα μουσικά ακούσματα είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του καθενός και φυσικά η δημοκρατία που θεσπίστηκε κατά τον χρυσό αιώνα του Περικλέους, επιτρέπει στον καθένα να ακούει ότι απολύτως θέλει.

Επιτρέπεται όμως να ειρωνεύεται και σχολιάζει, κατά κύριο λόγο αρνητικά, τις επιλογές του καθενός?Φυσικά και έχει δικαίωμα να τα κρίνει. Άλλωστε αυτό κάνουμε και εμείς του σκληρού ήχου σ'αυτούς που ακούνε rap, hip hop, έντεχνα και οτιδήποτε άλλο. Δεν άκουσα όμως ποτέ κανέναν ''ομοΐδεάτη'' μου, (εκτός από τους στενόμυαλους), να ειρωνεύεται τόσο ωμά και σκληρά, ανθρώπους που δεν ανήκουν στους μουσικούς του κύκλους. Το φαινόμενο του ''μουσικού ρατσισμού'', που μόλις επινόησα, είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί τις αναπτυγμένες κυρίως κοινωνίες και είναι ικανό να δημιουργήσει τεράστιες παρεξηγήσεις.

Το να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και κόντρες ανάμεσα σε ανθρώπους που ακούνε το ίδιο είδος μουσικής είναι απόλυτα φυσιολογικό. Άλλωστε η μουσική δεν είναι μόνο ο ήχος, αλλά και ο διάλογος. Για παράδειγμα εγώ δεν μπορώ να ακούσω Nu Metal. Το απεχθάνομαι! Δεν το αντέχω. Είμαι σε θέση να μιλάω για ώρες γι αυτό με κάποιον, ο οποίος με τη σειρά του απεχθάνεται το Thrash.Τελικά μετά από χιλιάδες λέξεις θα αποφασίσουμε και θα συμφωνήσουμε ότι οι Iron Maiden είναι η καλύτερη μπάντα όλων των εποχών και θα λήξει η συζήτηση!

Τι γίνεται όμως, όταν ένας χεβιμεταλλάς (με παχύ ''λ'') έρχεται σε αντίθεση με κάποιον ο οποίος ασκεί με άσχημο τρόπο κριτική για το είδος μουσικής που όλοι αγαπάμε, και φυσικά δεν έχει καμία σχέση μ αυτό? Δεν έχω ιδέα ποια ακριβώς θα είναι τα λόγια του, όμως κατά προσέγγιση είμαι σε διαθεσιμότητα να ξέρω τα σωστά λόγια που θα πρέπει να απαγγείλει κάποιος όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τέτοιους ανθρώπους. Πρώτα απ'όλα η μαγεία του οποιουδήποτε δίσκου που κρατήσει κάποιος στα χέρια του είναι μοναδική. Πριν καν τον ακούσει βρίσκεται ήδη σε ένα κόσμο που έχει δημιουργηθεί από το εξώφυλλό του. Στο τομέα του ήχου τώρα, υπάρχουν σίγουρα σκαμπανεβάσματα. Αν εξαιρέσεις τα υπερβολικά ακραία πράγματα που αναφέρονται σε Εωσφόρους και άλλα τέτοια σχετικά και κρατήσεις μόνο τα σοβαρά και άψογα εκτελεσμένα άλμπουμ, θα διαπιστώσεις πως το heavy metal είναι τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων που, ο ίδιος με αυτός που απασχολούν και τα υπόλοιπα είδη μουσικής.

Νομίζω πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα είδη μουσικής. Αν εξαιρέσουμε τις δισκογραφικές εταιρείες, τον αριθμό των ανθρώπων που την ακολουθούν, τα κασέ των χρημάτων που δαπανώνται για δημιουργηθεί και να προβληθεί ο ήχος τους και φυσικά τις επιλογές του καθενός, τότε μιλάμε για ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα που διατυπώνονται στο χαρτί με το ίδιο ακριβώς στόμφο. Αν κάτι που πρέπει να απασχολεί τους ανθρώπους λοιπόν, είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται και όχι ο τρόπος που την εκφράζουν. Η μουσική διαμορφώνει προσωπικότητες και γαλουχίζει τους νέους ως προς τον τρόπο δράσης και σκέψης τους. Γι' αυτό λοιπόν ανοίξτε τα μάτια και κοιτάξτε λίγο παραπέρα. Και πού ξέρετε? Μπορεί και να σας κάνει καλό....

Υ.Γ.1 Το Heavy Metal δεν έχει να κάνει με τον σατανισμό! ΓΙΔΙΑ!
Υ.Γ.2 Οι Two Steps From Hell είναι κορυφή!
Υ.Γ.3 ΜΠΟΜΠΑ!
« Previous
 
Next »
 

0 σχόλια:

Your comment / Γιατί τέτοιος ρατσισμός?