Sakis Tolis (Rotting Christ) - INTERVIEW


Μια μέρα πριν το live των Rotting Christ στο Βέλγιο,είχα την τύχη και την χαρά να μιλήσω από το τηλέφωνο με τον πολυ ευγενικό και καλοδιάθετο Σάκη Τόλη.
-Γεια σου Σάκη,καταρχάς να σε συγχαρώ για τον νέο σου δίσκο
 Ευχαριστώ πολύ.
-Πριν αρχίσω τις ερωτήσεις,θα ήθελες να δώσεις μια ιδέα για την νέα δουλειά των Rotting Christ σε όσους δεν 'εχει τύχει να την ακούσουν ακόμα?
Φυσικά,το νέο μας album είναι το “Κατά τον Δαίμονα Εαυτού”,είναι μια πολυδιάστατη και πολυπολιτισμική δουλειά,ακραία με πολύ σκοτεινό feeling,και νομίζω πως είναι το σκοτεινότερο και πιο ώριμο album που έχουμε βγάλει μέχρι τώρα.
-Πώς και διάλεξες αυτόν τον τίτλο για τον δίσκο?
Αυτό είναι ένα αρχαίο ελληνικό ρητό που μ'αρέσει και σημαίνει να πράττουμε σύμφωνα με αυτό που λέει ο εαυτός μας ,μέσα μας!!
READ MORE...

-Πιστεύεις ότι αυτό το ρητό φέρνει λίγο στο λατινικό Non Serviam?
Φυσικά,είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα στα λατινικά,να μην υποτασσόμαστε και να πράττουμε όπως θέλουμε,και ένας λόγος που το έβαλα σαν τίτλο είναι επειδή μοιάζει με το Non Serviam!!!
-Πόσο καιρό εργάστηκες για αυτό το αποτέλεσμα?
Άααα, περίπου ενάμιση χρόνο δουλειάς και κούρασης μας πήρε αυτός ο δίσκος μέχρι το τελικό αποτέλεσμα και είμαι πρήφανος για αυτό και χαίρομαι επίσης πολύ γιατί ο κόσμος το έχει πάρει πολυ θετικά αυτόν τον δίσκο και θέλω να δώσω ένα μεγάλο respect σε αυτούς που ξεχωρίζουν αν κάτι είναι καλοδουλεμένο και ωραίο από αυτό που είναι πρόχειρο!!!
-Το “Κατά τον Δαίμονα Εαυτού” είναι ο κατα σειράν 12ος δίσκος σας από το “Passage To Arcturo”,πως αισθάνεσαι για όλο αυτο?
Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος για όλη αυτή την πορεία των Rotting Christ,χαίρομαι που ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια και στην Ελλάδα, αλλά και πέρα από τα σύνορα ,μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια,μας ενθαρρύνει και ελπίζω να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να βγάζουμε προς τα έξω ένα μέρος από την ψυχή μας!!
-Όπως είπες και εσύ στην αρχή αυτός ο δίσκος είναι πολυπολιτισμικός,από τι έχεις επηρεαστεί για τα κομμάτια?
Φίλε μου, πάντα μου άρεσε να ψάχνω και να ανακαλύπτω μου αρέσει επίσης η αρχαία ιστορία και η μυθολογία,όπως επίσης και να κάνω ταξίδια,από μικρό παιδί θυμάμαι ότι είχα μια τσάντα και έκανα ταξίδια .Έτσι αποφάσισα να γράψω κάποια κομμάτια σχετικά με αρχαίους και ξεχασμένους λαούς και θεότητες από όλο τον κόσμο .
-Θεωρείς πως είναι ένα concept album μιας και οι αναφορές όλων των κομματιών έχουν σχέση με
θεότητες σχετικές με το σκοτάδι και τον θάνατο?
Χμμ,όχι δεν θα το έλεγα ακριβώς concept,απλά είναι 10 κομμάτια που αναφέρονται σε αυτά που είπες,10 κομμάτια δηλαδή με μύθους και θεούς από τον κόσμο και αυτός είναι ο κοινός τους παρανομαστής,αλλά όχι δεν θα το έλεγα concept album.
-Ο δίσκος αυτός πόσες γλώσσες έχει μέσα?
Νομίζω φίλε πως είναι πάνω από 6-7 γλώσσες μέσα,υπάρχουν ελληνικά,λατινικά,αγγλικα φυσικά αλλά και Ρουμάνικα,κομμάτια από ισπανικά και σλαβικά όπως επίσης και κάποιες ξεχασμένες γλώσσες της Μέσης Ανατολής των Ίνκας και των Μάγιας.
-Το Grandis Spiritus Diavolos είναι ένα διαφορετικό και ενδιαφέρον κομμάτι,από τι επηρεάστηκες μουσικά?
Αυτό το κομμάτι είναι καθαρά επηρεασμένο από μεσαιωνική λειτουργία,χριστιανική προφανώς και απλά εμείς την φέραμε κάπως στα μέτρα μας.Είναι ένα τραγούδι εξ'ολοκλήρου γραμμένο στα λατινικά και έχω και μια χορωδία από μερικούς φίλους που φτιάχνουν καλύτερα την τελετουγική αυτή ατμόσφαιρα και πιστεύω πως είναι ένα κομμάτι που θα αρέσει.
-Επίσης από τι επηρρεάστηκες για το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου?
Το “Κατά τον Δαίμονα Εαυτού” είναι ένα κομμάτι το οποίο είναι γραμμένο στα ελληνικά και στα αγγλικά και είναι επηρεασμένο στιχουργικά από το Non Serviam και από όλα αυτά που θ΄λει να κάνει ο άνθρωπος.
-Ο ιερός πόλεμος που λες στο τέλος του κομματιού είναι κάτι προσωπικό ή έχει σχέση με την θρησκεία?
Όχι είναι καθαρά προσωπικό και μιλάει για τον “πόλεμο” που γίνεται μέσα μας και για τις επιθυμίες του εαυτού μας,σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με θρησκεία γιατί ούτε κάνουμε καμία Σταυροφορία,ούτε είμαστε τρομοκράτες ,ούτε Ταλιμπάν ή εξτρεμιστές στην Ανατολή..
-Το πνευστό που ακούγεται σε αυτό το κομμάτι τι είναι?
Είναι παραδοσιακή ελληνική γκάιντα.
-Επίσης αυτό το κομμάτι μοιάζει πολύ σε Theogonia και Aealo,πιστεύεις πως αυτά τα στοιχεία μπόρουν να χαρακτηριστούν σαν folk metal?
Δεν νομίζω πως θα το χαρακτήριζα folk σε φάση όπως Eluveitie ή παρόμοιες μπάντες,απλά έβαλα ένα μικρό στοιχείο από την ελληνική παράδοση μιας και εδώ μένω κα οι ρίζες μου είναι Ελληνικές,αλλά γενικά το κομμάτι και τον δίσκο θα τον χαρακτήριζα black metal... βέβαια πιο μελωδικό και λιγότερο old-school.
Επίσης όντως μοιάζει στα δυο προηγόύμενα albums μας μιας και προσπαθούμε κάθε δίσκος να είναι η φυσική και καλύτερη εξέλιξη του προηγούμενου.
-Στο Cine Iubeste Si Lasa,συμμετέχουν οι αδερφές Βουγιουκλή,θα ήθελες να μας πεις 2 λόγια για ατήν την συνεργασία?
Το Cine Iubeste Si Lasa,είναι ένα κομμάτι γραμμένο όλο στα ρουμάνικα και είναι μια παλιά κατάρα,λοιπόν αυτό το κομμάτι το άκουσα σε μια συναυλία των αδερφών Βουγιουκλή,αυτές οι κοπέλες έχουν πολύ ταλέντο,τέλος πάντων μπορέσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί τους βάλαμε μέσα και δικό μας στοιχείο και πιστεύω ότι έγινε ακόμα πιο σκοτεινό και ακραίο όπως πρέπει να είναι μια κατάρα.
-Επίσης ένα ακόμη κομμάτι που μου κίνησε την περιέργεια είναι το Welcome to Hel,ο τίτλος του έχει ένα “L” και είναι ο Άδης των Σκανδιναβών σωστά? Ως προς το όνομα του κομματιού εμπνευστήκατε καθόλου από Venom?
Χα,χα μοιάζει πολύ ο τίτλος όντως αλλά όχι δεν εμπνευστήκαμε από αυτούς,αν και οι Venom είναι μια μπάντα που μας αρέσει πολύ γενικά.
-Όταν έγραφες τον δίσκο τι ακούσματα είχες?
Να σου πω την αλήθεια αποφεύγω την περίοδο που γράφω κάτι να ακούω μουσική για να μην ξεφύγω.
-Γενικά πράγματα εκτός του metal ακούς?
Ναι αρκετές φορές,βέβαια μην φανταστείς τρελά πράγματα αλλά γενικά άν τύχει και ακούσω κάτι ψάχνω να μην είναι καθόλου χαρούμενο!!!
-Πιστεύεις ότι η ελληνική παραδοσιακή μουσική ταιριάζει σε αυτό το “μη χαρούμενο”?
'Οχι πάντα,υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις,αλλά σίγουρα πολλά “βαριά” κομμάτια στην παραδοσιακή μούσικη είναι αρκετά λυπηρά και μελαγχολικά.
-Πάμε λίγο τώρα στο κομμάτι των διασκευών,και συγκεκριμένα στην διασκευή που κάνατε για το Metal Hammer στο “Βlack Sabbath”,πως διαλέξατε αυτό το κομμάτι?
Κοίτα μας το ζήτησαν από το περιοδικό,εμείς δεχτήκαμε και διασκευάσαμε ένα από τα αγαπημένα μας κομμάτια των Sabbath,τίποτα περισσότερο,τίποτα λιγότερο.
-Τι σημαίνoυν Σάκη για εσένα οι Black Sabbath?
Κοίτα να δεις,είναι οι δημιουργοί του metal,αυτοί ανακάλυψαν το είδος και αν δεν υπήρχαν αυτοί δεν θα υπήρχαμε και εμείς,και ένας τρόπος να αποδώσουμε σε αυτούς τον ελάχιστο φόρο τιμής ήταν να διασκευάσουμε ένα τραγούδι τους.
-Όταν ξεκινούσατε στα τέλη του 80' σαν συγκρότημα πίστευες ότι θα έφτανες εδώ τώρα?
Όχι βέβαια,και νομίζω ότι αν πίστευα ποτέ ότι θα έφτανα εδώ,ίσως και να μην το είχα καταφέρει κιόλας,ξεκίνησα σαν ένας μεταλλάς,ένας οπαδός του είδους,και συνεχίζω να είμαι ακόμα και κάνω και το hobby μου,αυτό που γουστάρω δηλαδή σαν επάγγελμα,επίσης πιστεύω ότι αν κάποιος βάζει πολύ μακρινούς στόχους ίσως να μην τους πετύχει ποτέ.
-Τι θυμάσαι από την εποχή του underground?
Πολλά πράγματα θυμάμαι,όλα τότε ήταν ωραία και πιο αγνά,υπήρχαν ελάχιστες μπάντες στο είδος και έτσι δεν υπήρχε ο ανταγωνισμός του στυλ “Εγώ είμαι καλύτερος από εσένα” κτλ.
Επίσης τότε όλοι ήμασταν πιο ενωμένοι στην μουσική,κάτι που τώρα δυστυχώς έχει αλλοιωθεί.
-Επίσης τότε ξεκινούσαν και στο εξωτερικό οι Mayhem,Burzum,Darkthrone κτλ.
Ναι όντως τότε ήταν,στα τέλη του 80'-αρχές 90' που ξεκινούσε το δεύτερο κύμα στο black metal,με όλους αυτούς είχαμε καλή επαφή και στέλναμε γράμματα ο ένας στον άλλον,μιας και δνε υπήρχε άλλος τρόπος γιατί τότε ούτε υπολογιστές ούτε κινητά υπήρχαν.
Εφόσον πιάσαμε το παρελθόν,φέτος κλείνετε 20 χρόνια από το επίσημο ντεμπούτο σας,το “Thy Mighty Contract” σκέφτεστε να κάνετε κάτι επετειακό για αυτό?
Χα,χα πολλοί με ρωτάνε τελευταία για αυτό,δεν ξέρουμε ακόμα ίσως κάτι θα σκεφτούμε να κάνουμε...
-Σαν μουσικός ποια είναι η μεγαλύτερη σου εμπειρία?
Δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια ποια είναι η μεγαλύτερη μου εμπειρία σαν μουσικός,πάντα είμαι στον δρόμο,ταξιδεύω βλέπω κόσμο,βλέπω γενικά τρελά πράγματα εκεί έξω και από οπαδούς αλλα και γενικότερα,είναι δύσκολη ερώτηση χε,χε...αλλά γενικά κάθε μέρα νομίζω πως είναι και μια ξεχωριστή εμπειρία.
-Την ελληνική σκηνή πως την βλέπεις?
Την βλέπω ιδιαίτερα δυνατή και μεγάλη,με πολλές και καλές μπάντες,όπου πολλές από αυτές κάνουν περιοδίες και lives πέρα από την Ελλάδα και στο εξωτερικό,αν και κατα την ταπείνή μου γνώμη πρέπει να μπει και λίγη περισσότερη προσωπικότητα,αν γίνει και αυτό,νομίζω θα ζήσουμε ξανά λαμπρές στιγμές του παρελθόντος!!!
-Για το “Κατά τον Δαίμονα Εαυτού” σκέφτεστε να κάνετε κάποιο video clip?
Κάτι έχουμε στο μυαλό μας και έχουμε ξεκινήσει τα γυρίσματα,αν μας αρέσει και μας ικανοποιήσει θα το βγάλουμε και προς τα έξω!
-Επίσης παίζεις και στους Thou Art Lord,θα ήθελες να μας πεις κάποια πράγματα για τον νέο δίσκο κτλ?
Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς ακόμα να μιλήσω για αυτό,απλά θα πω ότι θα κυκλοφορήσουμε νέο δίσκο στο άμεσο μέλλον με τίτλο “Τhe Regal Pulse Of Lucifer” και θα είναι ιδιαίτερα σκοτεινός σε κλασσικό και old school black metal ύφος.
-Ωραία Σακή,αυτά από εμένα κλείσε όπως θες...
Σε ευχαριστώ φίλε για αυτή την σνέντευξη,καλή δύναμη σ εόλους,να έχουμε πάντα την ελληνική σημαία του metal ψηλά,ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιεμες στιγμές και NON SERVIAM.
Γιάννης Χ.
« Previous
 
Next »
 

0 σχόλια:

Your comment / Sakis Tolis (Rotting Christ) - INTERVIEW